Vertel eens, wat doen jullie binnen Sophia Scholen? Maud: “Ik ben vorig jaar gestart met de Pabo en werk nu 18 uur als leerkrachtondersteuner in groep 7. Ik vind het echt super fijn om de Pabo in deeltijd te doen. 2 avonden in de week ben ik daar en verder kan ik alles direct in de praktijk brengen op de Johannesschool. Voor mij werkt dat heel goed. Naast mijn schoolopdrachten kan ik ook lekker zelf pionieren en ontdekken wat voor mij fijn werkt. Doordat ik op de Johannesschool eerder al twee jaar stage heb gelopen voor mijn opleiding tot onderwijsassistent en ook nog eens twee jaar als onderwijsassistent gewerkt heb, voelt deze school heel vertrouwd. Andersom werkt dat hetzelfde. Ik krijg veel vertrouwen vanuit het team en de directeur.”
|
Merel: “Bij mij is het totaal anders gegaan. Ik had echt geen idee wat ik wilde. Na lang wikken en wegen ben ik op mijn 17e gestart
met de Engelstalige opleiding Process and Food technology. Dat was ‘m echt niet voor mij. Te uitgebreid, te vaag. Elke open dag die daarna op mijn pad kwam heb ik bezocht. Er was zoveel leuks. Ik vind gewoon teveel interessant, dus dat maakte de keuze erg lastig. Uiteindelijk heb ik via de Haagse Hogeschool een loopbaancursus gevolgd en hier kwam uit dat de Pabo heel goed bij mij zou passen. En dat klopte gelukkig ook! Vanaf de eerste dag op de Hogeschool Leiden voelde het helemaal goed. Ik vond het ook heerlijk dat het zo concreet is: je wordt juf, that’s it. Lekker duidelijk.”
Maud: “Wat grappig! Ik roep vanaf mijn 6e al dat ik juf wil worden en dat is altijd zo gebleven! Zoals ik al zei ben ik eerst gestart als onderwijsassistent. Zo’n HBO opleiding leek me eigenlijk een brug te ver. Maar toen ik aan de slag ging als onderwijsassistent werd me al snel duidelijk dat dat te smal voor me was. Ik wilde perspectief, ben heel doelgericht. Toen ben ik met bovenschools schoolopleider en coach Margreet om tafel gegaan en zij raadde me aan er toch voor te gaan. Daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.
Ik vind het ook een heel fijn idee dat Margreet mij vier jaar lang begeleidt. Zij is in dienst van Sophia en verbonden aan de Hogeschool InHolland. Zij ziet mijn groei, geeft feedback, remt me af, legt de lat af en toe wat lager, beoordeelt mijn stages in overleg met mijn praktijkbegeleider en is er gewoon als het nodig is. Dat is echt top. Ze is oprecht geïnteresseerd, ook op persoonlijk vlak.”
Merel: “Marjon is dat voor mij. Zij heeft dezelfde functie binnen Sophia als Margreet, maar is verbonden aan de Hogeschool Leiden. Het duurde even voordat ik ontdekte dat ik haar om advies kon vragen. In coronatijd was het contact puur digitaal en kreeg ik er nog niet zoveel gevoel bij. Dat is nu wel anders. Zeker na onze startbijeenkomst in de Tulperij, waar we met alle startende leerkrachten een kookworkshop kregen. Ja, ik vind het echt goed geregeld dat je je eigen coach hebt. En het fijne is dat Marjon ooit zelf als kleuterjuf is gestart. Hierdoor snapt ze precies welke handvatten ik kan gebruiken. Binnen je team is de begeleiding toch wat lastiger te regelen soms.”
Je zou juist denken dat je op school veel mensen om je heen hebt met de juiste kennis en ervaring. Hoe zit dat?
Merel: “Dat is zeker waar. En ze willen je echt altijd helpen, maar in mijn ogen hebben ze het al druk genoeg. Ik stel mijn vragen uiteindelijk wel, maar een vast maatje zou dan laagdrempeliger zijn. Eén iemand die de taak heeft om bijvoorbeeld alle startende leerkrachten in de school te helpen en adviseren waar nodig. Het jaar liep ook anders dan verwacht voor mij. Dat scheelt natuurlijk ook.
Eigenlijk zou ik vorig jaar drie maanden op reis gaan. Toen dat niet doorging, kreeg ik verschillende invalklussen op school. Super leerzaam, maar best een heftige start. Nu werk ik fulltime en geef ik les aan de kleuters en groep 3. Ondanks mijn specialisatie ouder kind, vind ik het erg leuk. En die reis komt alsnog. Binnenkort vertrek ik naar Australië, echt heel tof.”
Wat zouden jullie andere startende leerkrachten willen meegeven?
“Domme vragen bestaan niet, zegt Merel meteen. Vraag gewoon alles. En focus je eerst op de basis in plaats van al die veel te leuke commissies. Leer je klas kennen, verdiep je in de lessen. Dat soort dingen. Ja, en zoek een maatje op school, vult Maud aan. Iemand aan wie je alles kan vragen, die je vertrouwt. Dan kan je even sparren als het nodig is of als je gewoon eens een keer je dag niet hebt.”
Wanneer is jouw dag helemaal goed?
Maud: “Als ik merk dat wat ik de kinderen wil leren, ook echt aankomt. Dat ze oprecht geïnteresseerd zijn, ermee verder willen gaan, zich erin vastbijten en trots zijn op zichzelf. Zo mooi om te zien, hoe puur kinderen zijn.”
Merel: “Ja, dat herken ik wel. Als de kinderen blij naar huis gaan, omdat ze iets nieuws hebben geleerd ben ik ook happy. Laatst leerden de kinderen de letter i. Eén kindje kwam later enthousiast naar me toe, want in de gang was een schaduw te zien in de vorm van de letter i. Dat enthousiasme vind ik echt zo leuk om te zien! Daar doen we het voor, toch?”
En waar word je privé gelukkig van?
Maud: “Ik heb een groentetuin in De Zilk en vind het heerlijk om daarin bezig te zijn. Maar ook picknicken in het park of op het strand, kletsen met vrienden en familie of gewoon lekker lezen. Ik heb altijd wel iets te doen. Vroeger danste ik ook veel, moderne dans en hip hop, maar daar heb ik nu helaas geen tijd meer voor.”
Merel: “Ik lees ook veel! Vooral kinderboeken, haha. Zo leuk als je kinderen op school een mooi boek kunt aanraden. Maar ik ben ook graag buiten. Wandelen, foto’s maken, surfen. Waar ik veel foto’s van maak? Mijn vriend vogelt en dan ga ik graag mee. Naar de Veluwe, Oostvaardersplassen, Lentevreugd bij Wassenaar en natuurlijk de Waterleidingduinen. Dus veel vogels op dit moment. En al mijn collega’s hebben inmiddels ook al voor de lens gestaan. Met hun gezin of in verwachting van een kindje. Super leuk!”
Lekker bezig allebei... Veel plezier nog op de Johannes!
Maud: “Ja, dank je wel. Dat gaat wel lukken! Het is echt een fijne school. Heel gezellig, met een close team. Ik vind het ook top dat Hurly, onze directeur, na een periode van interimmers, een duidelijke visie heeft, structuur biedt en samen met ons aan mooie ambitieuze plannen werkt.”
Merel: “En er hangt hier een goede energie. Het team verjongt, dus er ontstaat nu een mix in leeftijd. Super leuk is dat. We vertrouwen op elkaar en leren van elkaar. Dat zorgt voor een goede werksfeer waar niemand op zijn of haar tenen loopt. Precies wat ik zoek.”